Σεμινάριο Samba

Τώρα που ο υδράργυρος ανεβαίνει …
Ελάτε να λικνίσουμε τα κορμιά μας στους καυτούς βραζιλιάνικους ρυθμούς της Samba υπό τις οδηγίες της Στέλλας Σπύρου!  Κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 3/7-12/7 στις 19:00-20:00.

Και λίγες πληροφορίες για την Samba:

Ο χορός Samba αποτελεί ένα από τα σύμβολα της βραζιλιάνικης εθνικής ταυτότητας και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές λαϊκές πολιτιστικές εκφάνσεις του βραζιλιάνικου πολιτισμού.
Πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, στις περιοχές Congo και Angola ειδικότερα. Με την έναρξη του αφρικανικού δουλεμπορίου, το οποίο ξεκίνησε κυρίως στη Βορειο-Ανατολική Βραζιλία, το μουσικό είδος αυτό, αναπόσπαστο πολιτισμικό στοιχείο μιας μεγάλης αφρικανικής περιοχής, μεταφέρθηκε στη Βραζιλία, κοντά σε άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις του αφρικάνικου πολιτισμού, όπως μαγειρική, θρησκεία, ήθη και έθιμα. Ο χορός αυτός ξεκίνησε να παίρνει μορφή μεταξύ των σκλάβων και στη συνέχεια έγινε μια δημοφιλής εκδήλωση του βραζιλιάνικου πολιτισμού.
Η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του χορού Samba εμφανίστηκε στην περιοχή Recôncavo Baiano, στη Bahia της Βραζιλίας. Υπάρχουν διάφορα είδη του χορού samba (όχι μόνο στη Bahia, αλλά και Maranhão, Minas Gerais, Pernambuco και São Paulo μεταξύ άλλων), όμως το πιο γνωστό είδος Samba είναι ο Samba του καρναβαλιού, ο οποίος έφτασε στο Rio de Janeiro κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τους εσωτερικούς μετανάστες της Bahia και χαρακτηρίζεται από έντονους και επιβλητικούς ρυθμούς, υπό τη συνοδεία τυμπάνων. Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο χορός έχει γίνει ο πιο σημαντικός πολιτισμικός θεσμός της Βραζιλίας και κυρίως της πόλης του Rio de Janeiro και χαρακτηρίζεται από παρελάσεις με φαντασμαγορικά άρματα και καρναβαλιστές με εντυπωσιαστικές στολές.
Ο χορός αυτός του καρναβαλιού χαρακτηρίζεται από έντονη κίνηση της λεκάνης σε συνδυασμό με ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμικό μοτίβο των ποδιών. Το γεγονός πως έχει γίνει το εθνικό σύμβολο ενός έθνους δεν είναι τυχαίο, δεδομένου πως η ρυθμική υπόκρουση δημιουργεί πάντα ένα αναζωογοννητικό ηχητικό τοπίο προκαλώντας έντονα συναισθήματα ψυχικής ευφορίας και χαράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *