Εύα Μπουρνιά

Άρχισα τον χορό από παιδί, στη διεθνή Παιδούπολη Κinderdorf Pestalozzi της Ελβετίας. Στην Αθήνα, στη δεκαετία του 1970 συνέχισα την εκπαίδευσή μου στο μπαλέτο, με καθηγήτρια την Ολυμπία Γελοδάρη, χορεύτρια των Μπολσόι και χορογράφο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στη δεκαετία του 1980, ενώ σπούδαζα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνέχισα τις σπουδές μου στο χορό, με την καθοδήγηση της Wendy Timmons, αποφοίτου της Royal Αcademy of Dancing και Imperial Society of Teachers of Dancing.

To 1987, πήρα το πτυχίο μου στη Φυσική και συνέχισα τις σπουδές μου στο μπαλέτο και στη modern jazz, με τα αγγλικά συστήματα διδασκαλίας «Imperial Society of Teachers of Dancing» (Ι.S.T.D) και «Royal Academy of Dancing» (R.A.D), στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου. Το 1989, ως εξουσιοδοτημένη πλέον δασκάλα του Ι.S.T.D, άρχισα να διδάσκω σε σχολές χορού, στην Αθήνα. Από το 1989 ως το 1995, σπούδασα flamenco με το σύστημα «Sociedad de Baile Espanol» (S.D.B), στη Σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου, όπου επίσης δίδαξα flamenco καιαπέκτησα το Δίπλωμα Instructor de Baile 2 του S.D.B. Μέχρι το 1996, παρακολουθούσα μαθήματα και σεμινάρια, πάνω σε διαφορετικές τεχνικές σύγχρονου χορού, εστιάζοντας στις σχολές Limon και Release Technique, στην Αθήνα και flamenco στην Μαδρίτη.

Το 1996-1997, ως Visiting Research Scholar στο Dance and Theater Department του State University of New York , στο Buffalo, μελέτησα τεχνικές χορού, χορογραφίας και θεάτρου. Παρακολούθησα μαθήματα υποκριτικής, φωτισμών, οπτικής αντίληψης και δημιουργικής κίνησης . Ως χορογράφος, χορεύτρια και ηθοποιός συμμετείχα στις ομάδες θεάτρου και χορού του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το 1997, ως κορυφαία του χορού στην «Θαυμαστή Μπαλωματού», του Λόρκα, συμμετείχα με την ομάδα-εκπρόσωπο των ΗΠΑ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών στη Costa Ricα.

Από το 1998, στην Αθήνα, ίδρυσα δύο χορευτικές ομάδες και συμμετείχα στο Φεστιβάλ Καλών Τεχνών με τους «Dance Attack» και στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων των βραβείων Ραλλού Μάνου με την ομάδα «Έρατον Βάμα». Πήρα το Licentiate Diploma του I.S.T.D. και συνεργαζόμενη με τις χορογράφους Λία Mελετοπούλου και Χάρις Ανταχοπούλου και τις ομάδες “Σχεδία”, “Discordia” και “Πέλματα” χόρεψα σε παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2004 έως το 2009 συνεργάστηκα με την ομάδα “κει φυσά” όπου ως χορογράφος – χορεύτρια συμμετείχα στα Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, στο 1ο Balkan Performing Arts Market και στην 3η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής. Ως κινησιολόγος συνεργάστηκα με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Αμαρουσίου και με το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο Από Μηχανής Θέατρο. Διοργάνωσα σεμινάριο-εργαστήριο δημιουργικής κίνησης για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού στους Δελφούς.

Διδάσκοντας από το 1989, σε μια ποικίλη πληθυσμιακή ομάδα και αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις τους, απέκτησα πολύτιμη εμπειρία, χρήσιμη για την απόκτηση ευεξίας, προσωπικής καλλιέργειας και ανάπτυξης/έκφρασης, μέσω του χορού.

Από το 2004, που άνοιξα τη Σχολή Χορού motus στο Χολαργό, μοιράζομαι την εμπειρία μου σε ένα χώρο έκφρασης υψηλών προδιαγραφών, σύγχρονα διαμορφωμένο και άνετο. Διδάσκω μπαλέτο, modern jazz, χορευτική γυμναστική και pilates, σε μικρά παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους. Συνεργαζόμενη με την εκλεκτή ομάδα διδασκόντων της motus , συντονίζω συνεργάτες, μαθητές ή και γονείς και σκηνοθετώ παραστάσεις-δείγματα της δουλειάς μας που παρουσιάζουμε σε θέατρα της Αθήνας.

Η εκτίμησή μου της σπουδαιότητας του χορού για την οικοδόμηση της αρμονικής σχέσης του όλου της ύπαρξής μας, σώματος- πνεύματος, αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της motus. Η σχολή motus επιδιώκει μέσα από την εκπαίδευση στο χορό να προσφέρει στους διδασκόμενους-διδασκόμενες τόσο εξοικείωση στην τέχνη που υπηρετεί, όσο και δυνατότητες καλλιέργειας και ανάπτυξης της προσωπικής ευεξίας.
Στη σχολή Χορού motus στο Χολαργό, η Εύα διδάσκει Ballet Basics και Ballet 1 , Μodern Jazz, Pilates, Dance Limbering και τα παιδικά τμήματα.

Δείτε το πρόγραμμα μαθημάτων »