Στέλλα Σπύρου

 

Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε το 1984 στο Πω Γαλλίας. Είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα (2009) . Φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμματος του τμήματος Βιουλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, (“Βιοσυμβατά μεταλικά υλικά για κατασκευή βιουλικών ως προσθέσεις ισχίων”) στην πόλη Καμπίνας στη Βραζιλία και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου (2011-2013). To 2012 απέσπασε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira).

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κεντρα ΕΔΡΑ, με την οργάνωση “Δρόμοι Ζωής” (Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Παιδιών και Οικογενειών) παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά. Στο εξωτερικό με την ομάδα ”Barracão da Vigário” στην Γκουαρατινγκετά  στη Βραζιλία (2011-2012), με την ομάδα Capoeira Angola ”Hamburg Süd” στο Αμβούργο και την ομάδα  “ASM Pau Capoeira” στο Πω Γαλλίας παραδίδοντας σεμινάρια Capoeira, samba και αφροβραζιλιάνικου χορού (2016). Το 2016 ξεκίνησε και η συνεργασία της με πολιτιστικό οργανισμό Liminal που προτείνει την μετάβαση σε μια περισσότερο συμπεριληπτική και προσβάσιμη τέχνη.

Ως χορογραφος έχει παρουσιάσει το έργο της “óMNIRA” στα διεθνή Φεστιβάλ Arc For Dance Festival (2015) και στο 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους όπου απέσπασε το βραβείο “SPECIAL MENTION OF THE JURY” (choreography contest). Με ίδιο έργο συμμετείχε και ως χορεύτρια στα διεθνή Φεστιβάλ Cádiz en Danza (Cadiz, Ισπανία), Trayectos (Σαραγόσα, Ισπανία), Agitart Figueres (Φιγέρες, Ισπανία) και Lekuz Leku (Μπιλμπάο, Ισπανία). Επιπλέον έχει συνεργαστεί με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη για το εφηβικό θέατρο “Νεφέλες” ως βοηθός της χορογράφου.

Ζει, εργάζεται στην Ελλάδα και διδάσκει αφροβραζιλιάνικο χορό,Samba και Capoeira σε παιδιά και ενήλικες από το 2014. Από το 2017 συνεργάζεται με την ομάδα “Εμείς” ως βοηθός Παραγωγής του Φεστιβαλ Παραστατικών Τεχνών “Οur Festival”, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβαλ Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών.

Είναι τελειόφοιτη υπότροφος της ανώτατης επαγγελματικής σχολής σύγχρονου χορού και χορογραφίας του Deree (BA Contemporary Dance Practice).